Upplösning

Klicka på en bild och alla bilderna i inlägget kommer upp i högre upplösning
Click any picture and all the pictures in that post will appear in a higher resolution

19 november 2007

"Ninnna ninna ni nanna..."

O här kommer dagens boktips:

  • Just nu lyssnar jag på Statsrådets verk av Bo Balderson som blivit inläst av ingen mindre än Helge Skoog - det blir inte mycket bättre än så!
Generaldirektören i Säpo-verket mördas på ett raffinerat sätt.
Säpo-verket, den nyinrättade byråkratiska överbyggnaden till Säkerhetspolisen, behöver en ny chef. Eftersom verket lyder under justitiedepartementet faller det på statsrådets lott att hitta en.
Det visar sig svårare än väntat då statsrådet själv (som vanligt) börjar en egen mordutredning.
Vi får åter träffa vår hobbypolis statsrådet, hans fru, hans femton barn (det sextonde är adopterat), diverse politiker, grannar, hundar och inte minst vår berättare, adjunkt Vilhelm Persson - statsrådets svåger och (om än mot sin vilja) ständige följeslagare i alla hans mordutredningar.

  • Pestens tid - Stephen King
Hela civilisationen är utslagen av en superinfluensa. De få överlevande är bedövade av sorg och fasa, men söker sig till sist samman i mindre grupper. Då uppträder, först som drömmar, två krafter som vill samla de överlevande till sig.

  • Tunn luft - Jon Krakauer (fantastisk bok! Läste om den på en gång!)
Jon Krakauer, erfaren bergsklättrare, journalist och författare, ingår i en av de många grupper som ska försöka nå toppen på Mount Everest i maj 1996. Men alla är inte rutinerade klättrare och därför går uppstigningen långsamt och köer bildas vid de svåra passagerna.
Efter en mödosam klättring når Jon Krakauer slutligen världens tak. Han är så utmattad av syrebrist att han knappast känner någon glädje där uppe på toppen och vänder genast om. Nedstigningen tar alltför lång tid och när mörkret faller tappar han bort sina kamrater.
Samtidigt bryter en plötslig och våldsam storm ut och de flesta klättrare överraskas högst uppe på berget. När Krakauer efter omänskliga ansträngningar har tagit sig ner till baslägret är nio klättrare från fyra expeditioner döda. Det var den svartaste dagen i Mount Everest historia.
Ingen annan skulle ha kunnat skriva Tunn luft. Jon Krakauer vet helt enkelt vad han talar om. Tunn luft är en oavbrutet spännande och välskriven berättelse en bok som kommer att fängsla både aktiva klättrare och länstolsalpinister.
Boken har blivit en enastående framgång i alla länder där den har kommit ut.
  • Blackbird - Jennifer Lauck (finns 3 böcker i serien, på svenska - hittade dock ingen svensk beskrivning)
In this memoir Lauck recounts losing her mother when she was a young girl and the struggles that followed. Relocating with her family, adjusting to the cruelties of a stepfamily, enduring a sexual assault, and working in a group home are some of the heartbreaking realities Lauck encounters in her unfortunate childhood.
  • Bel Canto - Ann Patchett
Den världsberömda sopranen Roxane Coss bjuds in till vicepresidentens villa i ett sydamerikanskt land för att sjunga på ett födelsedagsparty för en japansk affärsman. I samma ögonblick som Roxane tar sin sista ton släcks ljuset och in rusar gerillasoldater med dragna vapen. De är ute efter presidenten som i sista minuten ställt in sitt deltagande. Gerillan blir snart varse att presidenten inte är närvarande och tar istället hela sällskapet som gisslan.

Romanen, som blev Ann Patchetts stora litterära genombrott, bygger på en sann historia: belägringen av den japanska ambassaden i Lima 1996.

  • Narnia-böckerna - C S Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I serien ingår titlarna "Min morbror trollkarlen", "Häxan och lejonet", "Hästen och hans pojke", "Caspian, prins av Narnia", "Kung Caspian och skeppet Gryningen", "Silvertronen" och "Den sista striden".

"Min morbror trollkarlen" är den första delen i serien. Det här är berättelsen om något som hände i slutet av 1800-talet. Det är en berättelse av stor vikt, för den förklarar hur alla resorna mellan vår värld och landet Narnia började. För att pröva kraften hos ett par magiska ringar skickas pojken Digory och hans kamrat Polly ut i det okända. De hamnar i en främmande värld och får med egna ögon uppleva hur landet Narnia föds, själva skapelsen. De möter även Aslan, lejonet, som utstrålar en sådan godhet och kraft att barnen inte tvekar att på hans uppdrag ge sig ut i Narnia för att bekämpa de onda makter som hotar denna värld.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Å tusen tack, nu vet jag vad jag ska kolla efter vid nästa biblobesök!

camilla sa...

Åh, jag kan höra dig sjunga...