Upplösning

Klicka på en bild och alla bilderna i inlägget kommer upp i högre upplösning
Click any picture and all the pictures in that post will appear in a higher resolution

17 maj 2008

Gamla Stan

Var o hälsade på biblioteket i Gamla Stan häromdagen, o då passerade jag uppför Mårten Trotzigs gränd:

  • Mårten Trotzigs Gränd i Gamla stan, är Stockholms smalaste gränd med en bredd på 90 cm, och fick sitt namn fastställt 1949.

Namnet är efter den tyske köpmannen och borgaren, Mårten Trotzig som invandrade till Sverige 1581 och köpte fastigheter vid gränden 1597, 1599 och 1600.

  • Denna smala gränd har möjligen under medeltiden kallats Trångsund, 1544 omtalas den som den tronge trappe grenden, och 1608 kallas den Trappegrenden. Det är osäkert när Mårten Trotzigs namn första gången knöts till gränden, men det måste ha skett senast 1733; den kallas nämligen på Petrus Tillaeus karta Trotz gränd. Vid mitten av 1800-talet stängdes gränden genom plank i båda ändar, men den öppnades åter 1945. Mårten Trotzigs gränd har 36 trappsteg som leder från Prästgatan ner till Västerlånggatan vid Järntorget.

Gränden har givit namn åt Restaurang Mårten Trotzig, som ligger på Västerlånggatan där Mårten Trotzigs gränd mynnar.

O se så vacker ingång man kan ha om man bor på Prästgatan i Gamla Stan!


En annan vacker port finns på Repslagargatan:


O på Olof Palmes Gata kan man köpa tjusiga termosar - man får däremot INTE fotografera dem! Damen i affären blev ytterst purken på mig, men ville dock inte berätta varför. Så jag tänkte att "det bryr jag mig inte om" o så gick jag glatt vidare. (Jag måste nog ändå köpa en!)


Inga kommentarer: