Upplösning

Klicka på en bild och alla bilderna i inlägget kommer upp i högre upplösning
Click any picture and all the pictures in that post will appear in a higher resolution

24 september 2009

Tänk att spindlar kunde vara så skojjiga!

Parningsritualen är ofta lång och invecklad då hannen ska kunna närma sig honan utan att hon tror att han är ett byte. Det händer att hannen inte överlever parningen, utan blir dödad och uppäten av honan. Detta fenomen har fått ge namn åt "svarta änkan" igenom en missuppfattning gällande att spindeln alltid äter sin make, men detta är inte fallet.

Alla spindelarter har problem med hur hannen och honan ska närma sig varandra, men det är för de flesta arter mindre vanligt att honan faktiskt äter hannen. Allt handlar om bemötandet, om han signalerar att han är en hane med parningsavsikter (genom att rycka på ett speciellt vis i nätet) så kommer hon antagligen låta honom närma sig henne.

Många spindlar har mycket dålig syn och skulle inte känna igen en hane om det inte vore för rätt signaler. Men även efter ett lyckat välkomnande kan hanen sluta som ett extra energitillskott. Risken för detta är större om honan är hungrig. För att minska risken att sluta som en måltid har hanen ibland med sig en "present" till honan i form av en fluga eller annat byte.

Parningsritualen är olika för olika arter. Salticidae (ordningen hoppspindlar) har mycket god syn och deras parningsriual har fått en visuell prägel där viftande med pedipalper och ben, trummande och annat förekommer.

Inga kommentarer: